Alimentació

El gran plaer de menjar

A Menjadors Col·lectius S.A som conscients de la importància d’una bona alimentació al menjador escolar, ja que és en aquesta etapa quan el nen/a començarà a desenvolupar els hàbits alimentaris, que seran de gran importància pel seu futur.

Al menjador escolar volem que els infants es sentin en un ambient agradable, tranquil i distés, gaudeixin d’un horari regular i un menú recent servit, i es beneficiïn d’un àpat variat i equilibrat.

Aquest entorn estimularà un aprenentatge gradual de les normes alimentàries, higièniques i socials.

El nostre objectiu principal és aconseguir que els nens i nenes gaudeixin menjant de tot i que aprenguin els hàbits i normes de comportament a taula, així com ensenyar-los les característiques principals dels aliments i ajudar-los a desenvolupar una consciència d’alimentació saludable.

Marc AmorósTècnic QC

Varietat, control i equilibri nutricional


Des de Menjadors Col·lectius S.A garantim la varietat en els nostres menús, treballem la diversitat en el tipus d’aliments, però també en la forma de preparació i de presentació. Sabem que és l’única manera d’educar els hàbits alimentaris i de garantitzar que els infants reben totes les aportacions de nutrients necessàries pel seu bon desenvolupament.
Per mantenir una alimentació equilibrada i completa els nostres menús sempre tenen present:

  • Les freqüències de consum setmanals recomanades a l’hora de programar els menús.
  • La varietat de colors i de textures per presentar menús atractius.
  • L’elaboració amb diferents tècniques culinàries per fomentar l’educació alimentària i facilitar la digestió.

Control i salut

I a la vegada el control sanitari en l’elaboració dels menús és una de les nostres prioritats:

  • Impulsem el seguiment dels APPCC.
  • Garantim les normes de qualitat alimentària recomanada per les institucions europees i les nostres administracions sanitàries.

Disseny i elaboracació dels menús


Elaborem tres tipus de menús segons l’estació de l’any: tardor, hivern i primavera, per aprofitar els productes de temporada que es poden trobar al mercat. Realitzem una rotació de 4 setmanes en cadascuna de les temporades per oferir major varietat.

Per els nens i nenes amb intoleràncies o àl·lergies realitzem menús especials: sense glúten, sense lactosa o derivats de la llet, sense ou, sense peix ni derivats i sense llegums.

Els menús estan dissenyats i elaborats pel nostre equip alimentari, format per el nutricionista colaborador i el cap de cuina. Es configura atenent a criteris diabètics, alimentaris i seguint els paràmetres de la dieta mediterrània i la cuina tradicional. L’enviem a l’escola perquè es pugui supervisar pels responsables de l’escola (AMPA – Direcció)

Finalment verifiquem que els canvis proposats no alteren el valor nutricional i dietètic del menú i li donem la validesa final.

Dies i menús especials


Modificacions del menú base

Menjadors Col·lectius S.A. elabora menús personalitzats pels infants que en la seva dieta no poden ingerir certs aliments, sota diagnòstic del metge especialista o per raons culturals.

  • Extremem les mesures de seguretat alimentària a l’hora d’elaborar i manipular aquest tipus de menús.
  • Revisem tots els components dels aliments verificant els ingredients i totes les traces que puguin afectar a l’organisme de l’infant que pateix alguna intolerància o al·lèrgia.
  • Raons puntuals: oferint dieta per a nens/es, com la dieta astringent, laxant o hipocalòrica.
  • Trastorns de malaltia: com al·lèrgies o intoleràncies a algun tipus d’aliments o components com la llet, el gluten, la lactosa, la vedella, el peix…
  • Altres patologies poc freqüents: com els errors innats del metabolisme.
    Raons culturals: oferint dieta per nens/es d’altres cultures.

Protocol d’actuació per a patologies alimentàries

Els pares han d’informar i certificar amb un informe del metge la patologia alimentària que presenta el seu fill/a en el moment de l’inscripció al menjador.

Els certificat del metge ha d’especificar el diagnòstic, els al·lèrgens, la sensibilitat al·lèrgica, la llista d’aliments permesos i prohibits, la simptomatologia en cas d’accident i el protocol d’actuació en cas d’accident.

El tècnic d’al·lèrgens i intoleràncies revisarà tots els ingredients dels productes que s’han de cuinar i si el/la nen/a que pateix al·lèrgia o intolerància no ho pot prendre, se li cuinarà un producte alternatiu lliure del component que li provoca la patologia.

L’únic tractament per a les al·lèrgies alimentàries és l’exclusió absoluta, de l’aliment causant, de la dieta del nen.

A l’hora de servir les taules també es procedirà a senyalitzar el lloc on s’haurà de servir les dietes especials marcant amb el nom del/a nen/a i establint un color determinat que correspondrà al tipus de menú que pot menjar el/la nen/a.

Pícnics per excursions

Els dies que els infants realitzen alguna sortida fora de l’escola el pícnic que oferim consisteix en:

Dos entrepans, preferentment d’embotit o formatge
Una peça de fruita
Una ampolla d’aigua

Cuina del món

Ens agrada donar a conèixer la gastronomia de les altres regions del món, tant països europeus com del altres continents. Per aquest motiu un dia al més elaborem un menú típic d’un altre país.

Països: Itàlia, Xina, Mèxic, Tailàndia, Japó, Grècia, Regne Unit, Estats Units, Marroc.

Aspectes a recordar

  • És convenient introduir en els menús aliments de temporada, sobretot pel que fa a fruites, verdures i hortalisses.
  • Les preparacions o receptes dels menús es convenient també adequar-les a l’època de l’any: plats més freds a la primavera i a l’estiu i preparacions més calentes a la tardor i a l’hivern.
  • Cal donar l’oportunitat de conèixer la gastronomia tradicional
    de determinades festivitats de casa nostra
    Tots Sants: Castanyes i moniato
    Nadal: Escudella i carn d’olla i pollastre amb panses i pinyons)
    Setmana Santa: Coca de llardons
    Sant Josep: Crema catalana
  • Fora de l’etapa preescolar, s’ha de evitar un excés de preparacions triturades en els menús, amb l’objectiu que els alumnes s’habituïn a mastegar.
  • Per aconseguir un equilibri alimentari, és molt important que la família complementi l’àpat de dinar a l’escola amb la resta d’àpats, d’acord amb els criteris d’una alimentació saludable.